Vad ska du tänka på innan du tatuerar dig?

Tatuering är, om de är utförda på rätt sätt små konstverk, berättelser och symboler som sitter på ditt skinn och som kan berätta om någon speciell händelse i ditt liv eller ge en bild av vem du är som person.

 

Vad ska du tänka på innan du tatuerar dig?

Det finns de som beställer tid och bestämmer sig för en design så fort det bara går men det är inte något som är att rekommendera. En tatuering sitter på din kropp resten av livet och det som känns helt rätt för stunden kanske inte alls gör det om 10, 30 eller 50 år.  Här har vi samlat sju frågor som du måste ställa dig innan du tar det slutgiltiga beslutet om att göra en tatuering.

 1. Kommer du att tycka om den här tatueringen för resten av livet?
  Ingen fråga är så viktig som den här. Citatet, låttexten eller den detaljerade mandalan känns som en klockren symbol för dig och ditt liv just nu, men hur tror du att den kommer att kännas om fem eller femtio år? Kommer den att vara lika klockren då?
 2. Text eller bild?
  Traditionella symboler som ankare, pilar, rosor och jordglober är alla fina men de är inte särskilt unika. Det kan vara helt okej men om du vill ha en unik tatuering som symboliserar dig är det bra att tänka igenom vad tatueringen står för.
 3. Gör du tatueringen för din skull?
  Tatuerar du dig för att du själv vill eller för att någon i din omgivning försöker påverka dig. Tänk efter!
 4. Har du råd?
  En välgjord tatuering är inte billig och ska inte vara det heller. En billig tatuering är ofta dålig tatuering, och sådana vill man göra om. Fylla på, göra om den eller ta bort den, oavsett vad du väljer så kostar det pengar.
 5. Rätt placering på kroppen?
  Fundera på var du vill ha tatueringen och hur synlig den kommer att vara. Ansikte, fingrar, hals och underarmar är så gott som alltid exponerade. Prova dig fram med gnuggtatueringar för att hitta en plats som fungerar.
 6. Storleken på tatueringen?
  En bild på ett plant papper ser inte likadant ut som på skinnet som dessutom är rörligt på många olika håll. Köp en kajalpenna och rita på stället där du vill ha tatueringen. Prova olika storlekar för att hitta rätt.
 7. Har du valt rätt tatuerare?
  Varje tatuerar har sin unika stil och specialiteter. Gör mycket research och be även att få se olika tatuerares portfolios. Då kan du se om det finns någon tatuering i liknande stil som den du är ute efter. Fråga också hur läng tatuerarna har arbetat och hur lång kötiden är. Lång kötid är tecken på en efterfrågad tatuerar och det är positivt för dig.

  Ångrar tatueringen


  Vad händer då om du ångrar din tatuering? Om du absolut inte kan tänka dig att ha kvar tatueringen som en symbol över en period i ditt liv har du två alternativ, tatuera över den eller ta bort den med hjälp av laserbehandling. Alla tatueringar går inte att tatuera över och ingen av metoderna är helt riskfri. Tänk hellre till ett varv extra innan du gör tatueringen och om du inte är helt säker på att det är rätt, vänta ett halvår eller ett år. Vill du då fortfarande ha motivet – kör på!

 8. Ångrar tatueringen