Tribaler nu och då

Mönstren i vilka du kan tatuera dig är oändligt många, men säger någon tribaltatuerinar har de flesta redan en bild av den personens bläck i huvudet samtidigt som det är ganska troligt att du inte har så höga tankar om den bild du ser framför dig. Tribaltatueringar fick sitt dåliga rykte tack vare dess uppsving i populärkulturen då tankesättet ”tillbaka till naturen” blev en innegrej på 80-talet och ett varumärke för Generation X. Fans av detta dök in i djupet av inhemska kulturer runt om i världen där de tog till sig dess kulturella tillgångar, allt från klädstil till mat och tillslut kropps modifikation vilka inkluderade tatueringar och töjda hål i öronen.

Den viktigaste aspekten av denna korskulturella adoptering var introduktionen av tribaltatueringen i den moderna amerikanska motkulturen som suddade ut de historiska och kulturella kopplingarna mellan traditionella tribaltatuerringar och de som valde att få dessa tatuerade på sina kroppar. Men dessa tatueringar har egentligen en tradition som sträcker sig tusentals år tillbaka och de flesta av dagens tatueringar har på ett eller annat sätt utvecklats från dessa. Tribals började som en tatueringsstil som är, eller i alla fall var, unik till en specifik kultur eller subkultur, framförallt som ett sätt att skilja sig från andra lokala stammar eller kulturella grupper.

En historia att berätta

Av alla de ursprungliga tribaltatueringarna som finns kvar i den moderna världen så är det faktiskt en oäkta mix av traditionella Maori, Polynesisk och Samoan stilar som används. Dessa användes som identifiering av stammedlemmar, visade deras sociala status och användes i vissa fall i medicinska och religiösa ritualer. Figurerna och formerna som användes i dessa tribaltatueringar representerade ofta djur eller andra element av naturen och stam livet och berättade oftast en historia. Krigarnas tatueringar innehöll ofta djur och naturinspirerade designer som illustrerade krigarens styrka och tapperhet i strid. Det var även vanligt med motiv som representerade vattnet då de flesta kulturer som kopplas till tribaltatueringar traditionellt sett bodde vid vattnet. Dessa tatuerades inte in med hjälp av en sådan maskin vi använder oss av idag utan de använde sig utav en ihålig nål gjord av material de fann omkring sig, så som tillexempel bambu, ben, piggsvinstaggar eller annat lämpligt. En del stammar utökade den annars så svarta tatueringen efter tillgängligheten av andra pigment, så som rött eller gult. Men dagens tribas är enbart estetiska, de har inte bara förlorat sin traditionella symbolism utan inkluderar ofta moderna bilder och designer medan man väljer bort de traditionella symboler och former som faktiskt tillhör stilen. De som väljer att bära dessa tatueringar för att hylla sitt kulturella arv är dock en växande siffra trots det dåliga ryktet det fått. Däremot så bör man inte vara den som är den och döma ut alla tribaltatueringar redan från början, utan istället läsa på och faktiskt lära sig om historien, jag är helt säker på att det har en spännande bakgrund och betydelse för många människor.

I nästa del tänkte jag ta mig en närmare titt på hur tatueringar var en väsentlig del av det forna tahitiska samhället och dess betydelse. Så se till att komma tillbaka om detta låter intressant.