Så tar du hand om du din nya tatuering

När du nu har din nygjorda tatuering är det mycket viktigt att du tar hand om den på rätt sätt. Från och med det att tatueringen är färdig är den inte längre tatueraren som är ansvarig för infektioner och andra problem som kan uppstå vid felaktig eftervård, det är du.

 

Så tar du hand om du din nya tatuering

Och om vi bortser från infektionsrisken, en välgjord tatuering kan lätt se riktigt illa ut om du inte följer de råd som du får. Här kommer några saker som du ska göra, eller inte göra, för att din tatuering ska bli till vacker kroppskonst.

Låt bandaget sitta kvar


Öppna sår är utmärkta grogrunder för bakterier och infektioner och hur fin din nya tatuering än är så är det ett öppet sår. Tatueraren du anlitade såg till att täcka över tatueringen för att förhindra luftburna bakterier att få fäste i såret. Låt bandaget sitta kvar i minst två timmar, hur gärna du än vill visa upp vad du har gjort för familj och vänner. Det enda undantaget till den här regeln är om tatueraren täckte din tatuering med någon form av plast. Det är förödande för en nygjord tatuering så i det läget ska du ta bort bandaget omgående. Ur läkningssynpunkt är det I det fallet bättre med en otäckt tatuering än en som är övertäckt med plast. Och ännu bättre är att be tatueraren att inte använda plast som bandage redan när du ser att han eller hon tänker göra det.

Tvätta och smörj


När du har tagit av bandaget ska du tvätta och smörja in din tatuering. Använd ljummet vatten och en mild antibakteriell tvål och tvätta försiktigt bort salva, blod och plasma tills området är helt rent. Använd inte en tvättlapp eller liknande för att tvätta rent, det är för hårt, din hand här det bästa alternativet. Om din tatuering känns slemmig och hal beror det förmodligen på att du läcker plasma. Försök att avlägsna så mycket som möjligt eftersom det kommer stelna till en skorpa på skinnets yta. När din tatuering är ren klappar, inte gnuggar, du den försiktigt med en ren handduk eller pappershandduk tills den är helt torr. Det allra bästa är att låta den lufttorka. Smörj sedan in tatueringen med antibakteriell salva men håll dig till de märken som tatueraren rekommenderar eftersom en del salvor kan orsaka allergiska reaktioner som i sin tur ger en prickig tatuering. När det är gjort ser du till att hålla din tatuering ren. Efter ett tag kan du börja använda en färg- och parfymfri lotion, istället för antibakteriell salva, för att smörja in dig och hålla skinnet mjukt och återfuktat.

Bad, dusch, simning, peeling och solbad


Att din tatuering blir lite blöt är okej men den får inte bli dyblöt. Det är inga problem med att duscha med en nygjord tatuering så länge du inte håller den under strålen hela tiden. Undvik att simma och bada, oavsett om det är i en pool, havet eller en sjö. Vänta också med att ta bada i badkar cirka tre veckor efter att du har tatuerat dig eftersom det varma vattnet och olika badoljor kan orsaka skador på tatueringen. Om du får tvål eller schampo på tatueringen, skölj snabbt av det. Efter några dagar kommer du se ruvor på det tatuerade området och det kommer troligen även att börja klia. Små ruvor och lätt klåda är ingen fara men om du ser att ruvorna är stora och många och det kliar mycket är det viktigt att du kontaktar din tatuerare. Vad du är gör klia inte för det kommer att förstöra din nya tatuering som snart är läkt. Se också till att skydda din tatuering från solen även när den är helt läkt. Solen bleker färgerna och får tatueringen att se dassig ut. Använd sollotion med SPF30 när du är ute i solen så kommer din tatuering att hålla länge.


Bad, dusch, simning, peeling och solbad