Kroppsmodifiering – del 1

Människan har förmodligen aldrig varit nöjd med sin kropp så som den är, med hjälp av tatueringar och piercingar har vi länge justerat vårt utseende.

En del har använt tatueringar som en typ av markering för vilka de tillhör, piercingar och töjningar är på en del ställen i världen en symbol som används i olika stammar. i andra delar av världen så som Europa och Amerika piercar man sig för att man tycker det är snyggt, det är också ett sätt för en rebellisk tonåring att uttrycka en form av självägande rätt. De vill, bland regler och begränsningar, visa att de själva bestämmer över sina kroppar och ett antal navlar och ansikten har piercats i hemlig protest.

Religiöst dokumenterat

Det finns också de som tar det ett steg längre i jakten på att kunna uttrycka sin unika stil, en längtan efter att få vara annorlunda. Kroppsmodifiering har existerat så länge människan har funnits, även tungdelning har funnits längre än man kan tro, dessa har förekommit i ett antal antika religiösa dokument från Hinduismen, Buddhismen och även Kristendomen. Hinduismens mytotologi nämner ett flertal gudar med delad tunga, bland annat ormgudinnan Kaliya. I Buddhismen finner vi texter som pratar om naga-andar med tvådelade tungor och i bibeln diskuteras det att satan har en delad tunga.

En spirituell användning

Det praktiska utförandet av tungdelning går också tillbaka flera tusen år i tiden och de äldsta man känner till som hade detta var Khechari Mudra yogautövarna, de ska ha utfört tungdelning och ”mjölkning”. Målet är var att kunna träna tungan att nå uppåt och bakåt så man kan täppa till bihålorna där kroppen annars läcker energi under tiden man mediterar eller utför andra spirituella övningar.

Ödlemannen skapar trenden

Hoppar man istället fram till modern tid finner man uppgifter om en man som delade sin tunga i Italien 1994, men detta dokumenterades inte förrän 1997. Denne man lät en tandläkare utföra proceduren och brände sedan tungan med silvernitrat. Nästa dokumenterade person som delade tungan var en kvinna, Dustin Allor utförde det 1996 och lät sedan publicera sin upplevelse i tidningen Body Play Magazine 1997. Men det var inte förrän ödlemannen Erik Sprague och pionjären inom kroppsmodifiering, Shannon Larratt, delade sina tungor som det verkligen blev populärt i den västerländska kulturen. Sen dess har fler och fler delat sina tungor, detta trots att det är en procedur som inte går att återkalla, en delad tunga förblir delad.

Oåterkalleligt resultat

En av de stora nackdelarna med tungdelningen är att det utförs av kroppsmodifierings konstnärer och inte läkare, detta innebär att man inte kan utföra det under narkos. Man får istället nöja sig med bedövningsmedel som endast bedövar ytan, detta gör föga nytta då man måste separera muskler som finns i tungan för att den ska kunna fungera bra. För att dela en tunga kan man antingen göra en rad små jack över mitten av tungan vid ett flertal tillfällen, annars kan man dela allt på en gång eller använda en diatermipenna som skär och försluter kanterna på en gång. Alternativt kan man använda sig av steril fisketråd som man trär genom ett redan existerande hål för tungpiercing och knyta ändarna tight längst fram på tungan, denna knut drar man sedan åt dagligen tills man lyckats dela tungan helt. Oavsett vilken metod man väljer får man räkna med en enorm smärta och ett resultat som inte går att ångra.