Hur blir du lärling hos en tatuerare och varför är det så viktigt?

Okej, du vill bli tatuerare. Om du är seriös med det du säger är det viktigt att du går rätt väg. Köpa ett ”studio i en box-kit” och försöka lära dig på egen hand genom att träna på kompisarna är inte rätt väg att gå. Vill du bli tatuerare finns det bara en väg att gå; som lärling.

Hur blir du lärling hos en tatuerare och varför är det så viktigt?

 

Du börjar som lärling hos en erfaren tatuerare som lär upp dig steg för steg. På så sätt får du rätt utbildning och den träning som behövs och glöm det där med att det finns en gräddfil in i branschen. Här är det hårt arbete som gäller.När du letar efter en lärlingsplats ska du välja en som varar tillräckligt länge för att du ska få de kunskaper du behöver, inte bara hur man utför en bra tatuering, utan även sterilisering av redskap, rengöring av arbetsytor och entreprenörskap. Förutom det här behöver och kommer du även få lära dig att tillverka nålar, förberedelser i form av att göra stenciler och andra moment som är viktiga i yrket. En komplett lärlingsutbildning går inte att göra på några månader, en bra mentor kommer inte ens låta dig börja tatuera innan du kan allt runtomkring.

Behöver du en portfolio för att kunna få en lärlingsplats?


För att visa en potentiell mentor vad du kan ska du tänka på att sätta ihop en portfolio som bara visar dina bästa bilder. Det kan vara teckningar eller målningar eller bilder av muralmålningar, skulpturer eller andra artistiska verk som du har gjort. Om du har någon formell utbildning ska du ta med intyg på det. Formell utbildning är dock inget krav för om du har tillräckligt med talang kommer din mentor att hjälpa dig att utveckla tillräckligt med kunskaper under din lärlingstid.

Välj en duktig tatuerare som mentor


Det finns många tatuerare, några är bra andra är inte så bra. Du måste leta upp en kunnig mentor med mycket erfarenhet, personen ska ha arbetat i minst fem år, helst ännu längre. Dessutom måste du hitta någon som är villig att ta sig an en lärling, vilket tar mycket tid i anspråk och kan vara en anledning till att du får ett nej. Din blivande mentor måste helt enkelt se att du är värd att sats på samt att er personkemi stämmer eftersom ni kommer att arbeta nära varandra under en lång tid. Detta är också anledningen till att det blir mer ovanligt med tatuerare som erbjuder lärlingsplatser och en del väljer även att ta betalt för att ta emot en lärling. Det innebär tyvärr också att det finns de som hellre vill åt dina pengar än att lära dig upp dig så mycket som krävs. Om du inte hittar någon som tar emot dig gratis är det ett klokt drag att leta upp någon som ligger i mitten av prisskalan och försök förhandla dig till ett läge där det lönar sig både för den som tar emot dig som lärling och utan att du blir ruinerad. Hittar du en mentor som tar emot dig som lärling utan att ta betalt har du hittat en gömd skatt MEN tro inte att det betyder att du inte behöver göra något. Du kommer att få arbeta hårt och vara lika dedikerad din upplärning som tatueraren är för att lära upp dig.

Välj en duktig tatuerare som mentor