Hennatatueringar – vackra men inte riskfria

En svart henna tatuering börjar mer och mer likna äkta tatueringar och för dem som vill ha något som ser ut som en tatuering men som inte är permanent är en hennatatuering ett utmärkt sätt att prova på kroppskonst.

 

Hennatatueringar – vackra men inte riskfria

Hennapastan appliceras på skinnet i det mönster som du vill ha och när pastan torkar lämnar den ett avtryck som sitter kvar allt från två veckor upp till en månad. Färgen försvinner gradvis under tiden. Det många inte känner till är att svart henna inte är alls är naturlig henna och kan orsaka bestående skador på ditt skinn. Så allvarliga att du kan få ärr som blir bestående resten av livet. I värsta fall får du en livshotande allergisk reaktion.

Riktig henna kontra svart henna

Äkta henna pasta tillverkas av en substans som utvinns ur Lawsonia Intermis. Plantan krossas till pulver som sedan används för att göra pastan. I dess naturliga form finns det ingenting i pulvret som kan orsaka irritation, klåda eller allergiska reaktioner. Ibland tillsätter man eukalyptusolja när man tillverkar pastan och denna kan orsaka irritation hos personer med känslig hy men det är inte särskilt vanligt. Naturlig hennapasta lämnar kvar en brunorange färg på skinnet.  Det finns de som inte tycker om den naturliga färgen på henna, kanske för att färgen i sig signalerar att tatueringen inte är äkta. Eller så är det helt enkelt så att de inte gillar färgen. De söker sig istället till hennaartister som erbjuder en svart färg, som ser mer ut som äkta tatueringsbläck. Svart henna innehåller till skillnad från den naturliga hennan tillsatser som är mycket farliga. Tillsatsen parafenylnediamin, PPD, utvinns ur den gifta substansen fenylnediamin. PPD är klar tills den kommer i kontakt med syre och det verkar som oxidationen som uppstår i reaktionen är det som orsakar kraftiga allergiska reaktioner hos vissa personer. Svart henna är inte, och har aldrig varit, avsett för att användas som tatueringsfärg. Ämnet finns i hårfärg men det är inte avsett för att komma i kontakt med skinnet under någon längre tidsperiod, men de som är överkänsliga mot PPD reagerar även på hårfärg. Problemet är att de flesta människor inte känner till att de är allergiska förrän de har fått den första allergiska reaktionen.

Svart henna har blivit rättsfall

2007 stämde två amerikanska familjer en tillverkare av svart henna efter att barnen hade skadats av en svart henna tatuering som de fått gjord under semestern. PPD-substansen gav upphov till så kraftiga brännskador att barnen fick permanenta ärr. Så utgå inte från att svart henna är säkert för barn bara för att den som gör tatueringarna säger det. Dessutom blir en hennatatuering av svart henna inte svart utan så fort pastan avlägsnas har mönstret samma brunorange nyans som naturlig henna har. Hennatatueringar är avsett att vara den färg det är, en vacker, naturlig och temporär färg. Om du vill ha eller göra en hennatatuering, uppskatta den för dess vackra och jordiga färger. Och om du vill ha en tatuering som ser verklig ut, gör en riktig!


Svart henna har blivit rättsfall