En lång väg tillbaka

Förändringen av sitt utseende bör vara något man lägger mycket tanke bakom innan man agerar, en piercing kan man visserligen plocka ur så växer den igen och lämnar endast ett litet ärr efter sig.

Jag själv hade en piercing i näsvingen i över 10 år innan jag valde att ta ut den när jag fått barn, men fyra år senare är det fortfarande synligt vart den satt. Jag har även töjt upp hålen i öronen till en halv centimeter, sedan tog jag ut dem och lät dem återgå till normal storlek igen, bara för att 12 år senare komma på att jag visst vill ha dem töjda och nu fått börjat om från början.

Lättaste sättet

Ångrar man en tatuering är åtgärden inte lika enkel däremot, processen för detta är lång och smärtsam men ändå har man så länge tatueringskonsten funnits försökt ta bort tatueringar med hjälp av en mängd olika föremål. Det lättaste sättet att få bort en tatuering är att helt enkelt dölja den genom att tatuera över den med en annan tatuering. Vänder man sig till en duktig tatuerare kan resultatet av en så kallad cover up bli riktigt snyggt och tatueringen får en ny mening jämfört med tidigare. Detta beror så klart på placeringen av tatueringen och storleken på den, ju större original tatueringen är desto svårare blir det att få till en bra skiss för att förändra denna.

Den smärtsamma vägen

Har man mot förmodan en tatuering som man vill bli av med och inte bara dölja så finns det en annan metod man kan använda sig av. Det har blivit allt vanligare med laser som bryter ner bläcket i tatueringen, detta bekämpas sedan utav immunförsvaret, en efterliknelse av den naturliga blekning som solen skulle skapa. Alla pigment i en tatuering har olika spektrum av ljusabsorption och därför måste lasern avge tillräckligt mycket energi inom det givna absorptions spektrum av pigmentet för att ge en effektiv behandling. Detta innebär att det finns färger som är svårare att behandla, gult är tillexempel svårare att behandla än de mörkare svarta och blå färgerna.

Ett brett spektrum

Tatueringsborttagning med laser går inte heller speciellt fort, man måste genomgå behandlingar vid ett flertal tillfällen för att de ska försvinna helt. Risken för ärrbildning finns också, men den nya Q-switch lasern sägs orsaka detta väldigt sällan och används endast efter en ytlig bedövning har applicerats. Det finns fler än bara en laser och detta beror på att de olika når olika delar av färgspektra och kan därför användas för att ta bort olika typer av färger. De maskiner som tillverkats efter 2006 kan oftast ge flera våglängder samtidigt och behandlar därför en mycket bredare rad färgpigment än de tidigare lasrarna.

Smärtfyllt

Men förutom att denna metod tar tid, är smärtsam och inte något man gör i första taget, så är detta ett dyrt sätt att ångra sina beslut.  Därför är det väldigt viktigt att man innan man skaffar sig en tatuering tänker genom beslutet ordentligt och ser till så man verkligen skaffar något som man kan tänka sig ha på kroppen resten av livet. Nu säger jag inte att det måste betyda något specifikt eller symbolisera något, det viktigaste är medvetenheten om att detta ska sitta på ens kropp så länge man lever.